alkohol ⋆ arabská kuchyňa ⋆ ázijska kuchyňa ⋆ bagety ⋆ Balkánska kuchyňa ⋆ bezlepková ⋆ catering ⋆ cestoviny ⋆ Česká kuchyňa ⋆ denné menu ⋆ Fastfood ⋆ fit ⋆ fresh ⋆ hamburger ⋆ indická kuchyňa ⋆ Japonská kuchyňa ⋆ Kávy ⋆ kebab ⋆ mexická kuchyňa ⋆ Morské plody ⋆ nápoje ⋆ pizza ⋆ polievky ⋆ potraviny ⋆ raňajky ⋆ Raw ⋆ Ruská kuchyňa ⋆ Ryby ⋆ Šaláty ⋆ sladké jedlá ⋆ smoothie ⋆ steak ⋆ street food ⋆ sushi ⋆ talianska kuchyňa ⋆ Thajská kuchyňa ⋆ torty a zákusky ⋆ tradičná kuchyňa ⋆ veganska kuchyňa ⋆ vegetarianska kuchyňa ⋆ vietnamská kuchyňa ⋆ najlepšia ponuka | Gastro prevádzky
Pôvodom siaha slovo gastronómia do antického Grécka- Atén a 4.storočia pred našim letopočtom, kde sa objavilo vo fragmentoch básne. Citované bolo neskôr v diele Athénaiosa z Naukratidy:Deipnosofistai (Δειπνοσοφισταί, Hodujúci mudrci, 15 kníh) začiatkom 3. storočia nášho letopočtu, ktoré odkazuje na viacerých pôvodných autorov. Dielo Athénaiosa z Naukratidy je tiež považované za najstaršiu dodnes prežívajúcu knihu receptov.
Cez francúzsky preklad tohto gréckeho diela z vlny druhých sofistov sa grécke slovo gastronome dostalo začiatkom 19.storočia do francuzštiny pridaním koncovky -ie ako gastronomie a následne expandovalo do angličtiny ako slovo gastronomy. Historický odkaz a skladba zo slov gaster (gastro)- "žalúdok" a nómos "znalosť, zákon", teda odkazuje na gastronómiu ako súbor pravidiel či spôsob prípravy a konzumácie jedál a kontextom tiež odkazuje na vzťah jedla a kultúry.
Gastronómia nezaspala na vavrínoch, ďalej sa rozvíja a inovuje a svojimi výhonkami významne zasahuje do sektora služieb a spoločnosti.